Vesti
0
0
0
s2smodern

Савез за Србију донео је наду и веру да су промене могуће. Уједињени око циља да живимо у пристојној земљи у којој се власт бира и смењује на поштеним изборима, заједно са десетинама хиљада слободумних грађана на улицама Србије ушли смо у 2019.годину.

Потписали смо Споразум са народом којим се целокупна опозиција обавезала да неће учествовати у Вучићевој изборној фарси и да ћемо се борити и на крају изборити за фер изборне услове.

Целу годину обележили су протести који су заједно са свакодневним активностима Савеза за Србију коначно уздрмали ауторитарни Вучићев поредак заснован на цензури медија, притисцима, принуди чак милион људи да као капиларни гласови на силу гласају за режим који је заснован на општем безакоњу.

Успели смо и да пробудимо међународну заједницу, сада је и Европи и целом свету јасно да у Србији постоји проблем, да смо неслободна земља и да смо одлучни у намери да сва права опозиција стане уз грађане који траже не само бојкот избора већ и бојкот општег лудила које је власт произвела.

Како је година одмицала СЗС је све више и све организованије раскринкавао Вучићев поредак а крај године сачекали смо са небројеним аферама власти од којих су најшокантније нелегална трговина оружјем и производња марихуане. На видело је испливала и чињеница да власт 230.000 људи третира као модерне робове запослене не одређено време. То су људи који са својим породицама сваких 6 месеци чекају на продужење уговора о раду, односно чекају пресуду партијских комесара која зависи од присуства Вучићевим скуповима, сакупљања сигурних гласова, контролисаног писања хвалоспева о вођи на друштвеним мрежама и блаћења свакога ко другачије мисли.

Грађане смо у доброј мери ослободили страха и сви заједно, са још више вере, уз све израженији оптимизам наставићемо следеће године да се боримо за елементарне услове за нормалан политички живот.

Успели смо да променимо атмосферу у друштву, створили су се услови да Београдски универзитет одузимањем лажне докторске титуле Синиши Маоом покаже да је могуће да заштити своју аутономију и кредибилтиет, створила се атмосфера у којој је узбуњивач Александар Обрадовић проговорио о лоповлуку власти у Крушику – све то је било незамисливо пре само годину дана.

И поред тога,Србија вољом режима улази у све дубљу политичку кризу која ће ескалирати уколико власт не одустане од одржавања неслободних избора. Бојкотом таквих избора од стране опозиције, Вучић ће изгубити легитимитет а ми ћемо одлучно и без калкулисања вршити притисак колико год буде требало. Наглашавам да бојкот није циљ, већ средство да дођемо до слободних и поштених избора. То је једини начин да власт оде мирним путем и да се избегне грађански сукоб који може имати несагледиве последице. Нема сумње: као и сваки тоталитарни режим, и овај ће се урушити под налетом жеље за слободом огромне већине грађана Србије. Режим ће завршити на сметлишту историје - тамо где му је и место, а грађани ће поново имати прилику да се на изборима слободно изјашњавају о политичким програмима и да својом вољом бирају визију развоја земље.

Небојша Зеленовић

један од оснивача Савеза за Србију

председник Заједно за Србију

© 2013-2021 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |