Vesti
0
0
0
s2smodern

[У наставку представљамо ауторски текст председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, председника Заједно за Србију Небојше Зеленовића и потпредседника Демократске странке Дејана Николића објављен на познатом европском порталу "Еурактив" са седиштем у Бриселу, а на тему алармантног назадовања Србије на путу евроинтеграција под вођством Александра Вучића:] 

* * *

"Годинама се сматрало да је на Западном Балкану Србија једна од земаља која најбрже напредује ка чланству у Европској унији, као једна од две земље која је отпочела преговоре о приступању ЕУ.

Нажалост, мало тога је истинито у овој перцепцији, сматрају представници српске опозиције.

Србија се суочава са драматичном регресијом демократије од 2012. године од када је Српска напредна странка председника Александра Вучића дошла на власт. Протеклих година сведоци смо препорода ауторитарног режима које је у потпуности заробило државу.

Најбољи пример је чињеница да је у Србији једно од најгорих регресија стања слободе медија у свету.

Према извештају Репортера без граница Србија је од 2014. године пала за 36 места по Индексу слободе медија у свету. Све телевизије са националном фреквенцијом или су под директном контролом власти или њима управљају структуре блиске владајућем режиму. Штавише, независно новинарство је под све већим притиском што показује и пример новинара Милана Јовановића коме је кућа спаљења и пуцано је у његова улазна врата да се спречи могућност да побегне из свог дома. Док је опозиција свакодневно нападана у свим режимским медијима, афере у вези са највишим представницима државне власти не буду ни поменуте.

Док спрски истраживачки новинари добијају разне међународне награде за извештавање о оваквим аферама, српска влада покушава да заташка њихове налазе а институције остају неме. То доказује да је држава заробила најважније институције, а посебно правосуђе. Најбољи пример је умешаност оца министра унутрашњих послова у афери трговине оружјем. Упркос очигледним доказима о дубокоукорењеној корупцији, једина реакција јавне тужитељке била је хапшење узбуњивача Александра Обрадовића који је до дан данас у кућном притвору. Овај пример показује да је правосуђе у служби режима председника Александра Вучића. Ако право влада селективно, онда нема владавине права.

Пад слободе медија и повећање заробљености државе допринели су томе да је Србија од “слободне” постала “делимично слободна” држава према извештају Freedom House-а. Основни разлози за то су погоршање изборних услова, притисци државе на медије и акумулација извршне моћи председника, супротно његовим уставним овлашћењима.

 

Недостатак услова за слободне и фер изборе

Полазна тачка за решавање свих наведених проблема је обезбеђивање слободних и поштених избора у Србији. Гласачи су под сталним пристиком да подрже режим и под ризиком су да ће изгубити посао или приступ услугама, попут образовања. Ово је погоршано у провладиним медијима кроз које се већина грађана информише.

Резултат растућих притисака је одлука готово свих релевантних опозиционих страна да бојкотују рад Скупштине Србије и наредне парламентарне изборе. У оваквим околностима учешће у таквим изборима би легитимизовало систем корупције и репресије, што не можемо да дозволимо. Дакле, потеребно је знатно побољшаље изборних услова почевши од примене ODIHR препорука (Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а).

 

Односи између Србије и ЕУ

Горе наведена ситуација има јасне последице за односе између Србије и Европске уније. Главне препреке са којима се Унија суочава, попут Новог зеленог дила и миграција, не могу бити решене како треба без укључивања Западног Балкана. Због тога топло поздрављамо поновно ангажовање ЕУ у региону и разумевање да је стабилност Западног Балкана неопходна за целокупни просперитет Европе.

Док се спрска влада номинално залаже за чланство у Европској унији, непостојање значајних промена говори праву истину: нема политичке воље за структуралне реформе. Најважнији показатељи су чињенице да нема напретка у реформи правосуђа и констатно замрзнут дијалог Београда и Приштине. Док председник Вучић обећава нормализацију односа на Косову, његов режим производи тензије које су препрека било каквом решењу. Они користе наратив који Косовске Албанце означава на погрдан начин а представнике опозиције који успостављају сарадњу између Срба и Албанаца на Косову означавају као издајнике. Свесни смо да наша држава не може напредовати без нормализације односа са Приштином и посвећени смо раду на томе. Уверени смо да помирење лежи у промоцији заједничког живота изван етничких граница и да треба градити поверење између две стране.

Једно је сигурно, ми смо недвосмислено убеђени да је будућност Србије у Европској унији. Међутим, ову будућност доводи у питање понашање Владе која је заробила све значајне институције, укључујући медије и правосуђе. Због свега наведеног, позивамо ЕУ лидере да нам помогну да постигнемо следеће: слободу медија, поштене и слободне изборе, независно и ефикасно правосуђе. Само достизањем наведеног можемо достићи нашу европску будућност.

Сви ми, у Србији и у Европској унији, смо исувише напорно радили последње две деценије да бисмо допустили да сав наш рад буде узалудан. Време нам истиче, али ми смо и даље чврсто одлучни да заједно са Европском унијом радимо на мирној и демократској трансформацији Србије, која би могла да буде снага позитивних промена и потпуног помирења у ширем региону."

Foto: Printscreen

© 2013-2021 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |