Aktuelno
0
0
0
s2smodern

Председник Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је, гостујући у Pressingu ТВ Н1, да је "две године праћен и слушан" и да је дошао у посед докумената са наредбама за то. Говорећи о предлогу да се цензус спусти на три посто, каже да је то још једна у низу нечувених идеја председника Србије Александра Вучића, питајући: "Ко је он да одређује како ће да се спроводе изборни закони, ко је он да уопште предлаже, таква надлежност председника не постоји".

Зеленовић тврди да је био "под мерама" целу 2017. и 2018. "Ја сам слушан и праћен две године... И то само показује како Вучић злоупотребљава институције као што су БИА и тужилаштво... За све то време праћења, они су успели да извуку један процес који се мени ставља на терет као градоначелнику, да је буџет града Шапца платио комуналном предузећу за изношење смећа у пар шабачких села, и то је све... Важнија ствар је што ви овде видите колико је људи у оквиру система под притиском да ради ствари противзаконито", рекао је Зеленовић који је додао да обећава да ће сви они који су кршили закон у процесу против њега - одговарати пред судовима.

Наводи да је дошао у посед докумената, односно наредби за његово слушање и праћење. "Чекам да моји адвокати заврше читав посао, како би с тим могли да изађемо у јавност, тај посао још није готов... Мене су пратили због тога што сам био представљен као шеф организоване криминалне групе која не знам ти ја шта ради, издаје државу и отима новац из буџета града. И после силних година слушања и праћења, рекао сам шта је тема о којој се ја сада расправљам с тужиоцем у Новом Саду - да ли је смеће у Ориду и Предворици однето и плаћено из буџета или преко комуналног предузећа", навео је је Зеленовић.

Говорећи о том процесу који се против њега и општине води од стране републичких органа, за злоупотребу буџета, Зеленовић објашњава да је ДРИ 2016. утврдила да је било неусаглашености у трошењу буџета, али да је утврдила да оне нису утицале битно на пословање града и да није постојало ненамеско трошење. "Уместо да у сваком редовном поступку то буде прекршајна одговорност, због неусаглашености које су рачуноводственог типа, против мене се води поступак три године. Сада смо на Апелационом суду у Новом Саду. Ја верујем да нити једна суд који сада суди не може да донесе одлуку да осуди мене за нешто што нисам радио", рекао је Зеленовић.

 

О снижавању цензуса: "Ко је Вучић да то предлаже"

Шта стоји иза идеје спуштања изборног цензуса на три посто, неколико месеци уочи избора?

То је још једна у низу од нечувених идеја председника, каже на ово питање Зеленовић, додајући да не зна, како каже, одакле Вучићу идеја да он буде тај који ће да предлаже смањење или подизање цензуса. "Ко је он да одређује како ће да се спроводе изборни закони, ко је он да уопште предлаже, таква надлежност председника не постоји... То да ви три месеца пред изборе спустите цензус на три посто, само говори о томе докле нас је довео, а довео нас је дотле да нико не може да пређе цензус, па чак и они који су стали у ред да му захваљују", навео је.

Додао је да му је интересантно како су се изјаснили по том питању европарламентарци, нарочито како је Тања Фајон реаговала. Интересантно је да се предлажу одлуке о којима се није разговарало на сесијама и округлим столовима, а оне о којима се разговарало и дебатовало, све ово време - од тога ништа, наводи председник Заједно за Србију.

Известилац ЕП за Србију Владимир Билчик је раније данас за Н1 рекао да га је вест о предлогу да се спусти цензус изненадила, као и да то није била тема међустраначког дијалога, коме је присуствовао. "Та промена би дошла прилично близу избора, зато постављам питање зашто се та идеја сада појављује, јер није била тема на дијалозима", рекао је Билчик за Н1.

Зеленовић каже да је Билчик, као регуларан члан преговарачког тела, схватио да је јако тешко договорити се са Вучићем и да "оно што се договорите с њим сигурно неће бити испуњено".

"Очекујем (Билчика) његову посету, али и да представници опозиције оду у Брисел, да поново разговарамо свим изборним условима, да покажемо докле смо дошли у овом тренутку, шта све није урађено што је евентуално требало и да истрајемо у идеји бојкота", навео је гост Прессинга.

Зеленовић је рекао да у СзС имају податке да је милион људи под страшним притиском да гласа за СНС, да постоје злоупотребе институција. "У свим тим немогућим околностима имате додатно да се спушта цензус да би се омогућило пријатељима режима да уђу парламент", каже и додаје да нема услова за изборе "и - зато бојкот".

Нисмо се ми окупили да правимо бојкот већ да имамо поштене изборе, каже Зеленовић додајући да је бојкот дошао као средство.

Сада да неко из опозиције ко није прогласио бојкот или се двоуми да га прогласи, дође да каже - хајте људи, идемо на изборе, нико неће поћи, сматра Зеленовић, оцењујући да постоји снажно уверење код грађана "да неће дозволити да их било ко може правити лудима" и "да се овако више не може".

Немогуће је да имамо изборе који нису поштени, јер су они незаконити, каже.

"Ја мислим да више ништа не зависи од Вучића, Вучић је ту где јесте, његова популарност пада, не може да се обезбеди даље било какав његов раст", оцењује Зеленовић. С друге стране, каже да се од опозиције која заговара бојкот очекује да да конкретну понуду и изађе пред грађане који седе код куће и "чекају да се деси нешто ново". "Имамо истраживања која кажу да је милион и 600 хиљада људи против Вучића, да 600.000 људи подржава од леве до десне стране оно што је некаква опозиција у Србији - било да је у питању Сергеј Трифуновић (ПСГ) до Бошка Обрадовића и Двери", каже Зеленовић, наводећи да су то резултати истраживања Факултета политичких наука за 2019.

Тих милион људи седи у кући и неће учествовати у превари, неће изаћи на гласање, уверен је Зеленовић, који додаје да они заправо чекају да се појави једна нова снага, коју он види у јачању демократских групација, а пре свега уједињене ДС. Рекао је да је то оно што недостаје Србији и да је поносан на све што ради председник ДС Зоран Лутовац. На констатацију да се стиче утисак да то уједињење иде споро, имајући у виду од када је оно најављено, Зеленовић каже да је било неких техничких проблема, али да је највећи број њих решен, а да правници раде на измени Статута који ће омогућити да дође до фузије.

На питање доноси ли бојкот стопостотну власт владајуће коалиције у општинама и градовима Србије укључујући и Шабац у ком је на власти опозиција, Зеленовић наводи: "У Србији постоји 170 локалних самоуправа, од тога имате један град, једну општину и једну градску општину - евентуално још једну, у којима СНС није на власти или није 100 посто, него рецимо 97 посто... Драматична је ситуација сама по себи". Гост Н1 додаје да је тешко објаснити људима из уређених држава и представницима ЕП како је то могуће. Они не могу да схвате дубину наше пропасти, додао је.

"Сигурно ми у Шапцу нећемо урадити ништа што може на било који начин да поремети енергију која постоји код грађана", каже челник тог града, наводећи да ће напротив све урадити да она ојача.

 

"РЕМ мора да оде сав јер је кршио закон"

У медијима се ништа није променило кад је у питању опозиција, и сваким даном је све горе, оцењује Зеленовић, који подвлачи да се 63 посто свих грађана Србије информише преко РТС и Пинка, где, како наводи, ништа не могу да сазнају о аферама.

Избор три нова члана РЕМ-а је циркус и обмана, рекао је Зеленовић и додао је да је рекао међународним посредницима да је то нешто што нису тражили, односно да је опозиција тражила да буду промењени сви.

РЕМ мора да оде сав не зато што одговара мени, Драгану Ђиласу или Зорану Лутовцу, већ јер је кршио закон, каже гост Прессинга, додајући да је људима ускраћено уставно право да буду информисани.

На констатацију да међу новинарима постоји једна фрустрација још од деведесетих - јер опозиција није никад тражила слободне и независне медије већ "своје медије", а на питање да ли је то случај у Шапцу, да ли свако има свој медије (опозиција, тј. напредњаци и градска власт), Зеленовић тврди да су сви позвани да гостују на медијима у том граду, а да неко бира, а неко не бира.

На друштвеним мрежама је процурило да је ПСГ можда ближи бојкоту него изборима, мада се чека званични став. Коментаришући то, Зеленовић каже да би то значило много, додајући да је СзС имао доста састанака са представницима ПСГ. Наводи да је сигуран да ће тај покрет донети, како каже, добру одлуку.

На питање када ће СзС имати једна конзистентан план из ког ће се видети шта ће бити кад актуелна власт у неком тренутку оде, Зеленовић каже да је чињеница да је савез хетероген, и да је чињеница да у њему не може бити јединствене и конзистентне политике, али наводи да имају договор - споразум у 30 тачака који обезбеђује да наступају заједно. Основни услов тог споразума је да се изборимо за поштене изборе, а онда ћемо видети шта ће бити, каже Зеленовић.

 

Поређење цена и шта то Шабац има што Београд нема

Зеленовић сматра да је аутопут Рума-Шабац "склоњен у страну" зато што у Шапцу није СНС на власти. Имате план (Србија 2025) у коме ће радити стадионе у Србији - мислите да ће људи у Лесковцу остати да живе ако имају стадион, ко помиње воду, канализацију, инфраструктуру, пита гост Н1, констатујући да су такве ствари основа за живот, а не фудбалски терени.

Осврћући се на актуелну тему загађења ваздуха, каже да ситуација није добра ни у Шапцу због аутомобила и индивидуалних ложишта, наводећи да, према последњим подацима, у том граду има 55.000 аутомобила, што је готово један по глави становника. Наводи да је зато управа града одлучила да омогући грађанима који имају индивидуална ложишта да се бесплатно прикључе на градску топлану, што иначе кошта између 1100 и 1200 евра, онде где је прошла топловодна мрежа. Наводи да верује да ће у првом кругу обезбедити за 200 домаћинстава поред којих је прошла мрежа да могу да се прикључе, а онда и сви остали. Додаје и да су ушли у пројекат изолације стамбених зграда у Шапцу.

Зеленовић, поредећи Шабац и Београд, каже да је цена одлагања отпада четири и по пута скупља у главном граду. Такође је навео да су у Шапцу заменили све живине сијалице и избацили их из употребе. "На то смо потрошили 300.000 евра, за 4700 сијалица, просечно 60 евра по сијалици. Видели смо у Лесковцу да су 1057 евра, у Крушевцу око 600 евра, у Краљеву 700 - то су ненормалне цифре. Волео бих да знам колико су у Београду", рекао је.

Наводи да је шабачки трг, који је, како каже, мало већи од Трга Републике, реконструисан за 20 пута мање новца него главни трг у Београду. "Потрошити толике новце, а још не знамо ни колики су тачно, то је нешто о чему треба да се разговара". Зеленовић наводи да је тражио дуел са градоначелником Београда Зораном Радојичићем, али да он није одговорио на тај позив.

Гост Н1 каже да су се у Шапцу одлучили за враћање самопоуздања грађанима, уместо да о свему одлучује један човек, наводећи да грађани хоће да учествују, донирају, хоће да плате порез кад виде како се троши. "Град Шабац има 7 одсто за клултуру, буџет Републике Србије - 0,7 одсто... Морате да уложите у културу, ми правимо у ДС план који ће омогућити да на националном нивоу то издвајање буде два посто", рекао је Зеленовић нешто и о плановима које ће уједињене демократе понудити грађанима.

Зеленовић је навео да се грејање у Шапцу мери по потрошњи, да се не плаћа лети, а да је двоструко јефтиније него у Београду. "Јефтинија нам је вода и канализација, и имамо пречишћавање вода које не можемо да кажемо да ли је јефтиније или скупље, јер немамо са чиме да упоредимо у Београду", рекао је Зеленовић и подвукао. "У Шапцу нема ни листа чекања за вртиће".

Извор: ТВ Н1

© 2013-2021 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |