Из градова и општина
0
0
0
s2smodern

Град Шабац и његов градоначелник Небојша Зеленовић представљали су Србију на Самиту градоначелника паметних градова на Тајвану у оквиру Smart City Summita.

Национална алијанса за локални економски развој (NALED), у договору са Представништвом Тајвана у Будимпешти, препоручила је да град Шабац буде представник и промотер Србије на овом Самиту, на ком су учествовала 54 градоначелника из 46 држава света.

Градоначелници су на форуму разговарали о томе како креирати технолошка решења за пружање ефикасних услуга грађанима и привреди. Шабац је на самиту разговарао о сарадњи и разменио искуства с другим градовима у области „паметних“ решења у управи.

Небојша Зеленовић је говорио о Градском базену у Шапцу који користи три врсте енергије, затим о замени живиних сијалица новом ЛЕД расветом, пројекту изолације стамбених објеката и партиципативном буџетирању. Шабац се на Тајвану представио и као град повољан за улагање, а Зеленовић је истакао да је са поједностављеним административним процедурама град увео широк спектар подстицаја за инвеститоре.

- То је резултирало највећом инвестицијом у Србији у 2016. У Шабац је дошла јапанска мултинационална компанија „Јазаки“. Ове године „Јазаки“ гради најмодернију производну халу у нашој Северозападној индустријској зони - рекао је Зеленовић.

Пошто паметне технологије захтевају и информатичке стручњаке, а код нас их нема довољно, Зеленовић је на Самиту навео пример програма информатичког образовања који су довели до стварања локалне заједнице од скоро 1.000 Јava програмера, што је издвојило Шабац у односу на много веће градове.

- Уочавамо и признајемо значај паметних технологија и приступ на пољу одрживе енергије, у области образовања, економији и администрацији. Као град који је вековима био најиновативнија заједница у Србији, тежимо да унапређујемо дух предузетништва, да усвајамо нове технологије и омогућимо квалитетнији живот. Дочекујемо иноваторе и инвеститоре у наш град - дођите у Шабац да стварамо будућност заједно - закључио је Зеленовић.

Извор: "Блиц", 28.02.2017; фото: Промо

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |