0
0
0
s2smodern

Градоначелник Небојша Зеленовић за “Вечерње новости” о даљем развоју града, друштвеној реформи, председничким изборима, националном идентитету...

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић чврсто је решен да током 2017. године у град на Сави доведе све инвеститоре са којима је локална управа преговарала током 2016. Реализацију недавно усвојене Стратегије развоја града лично сматра питањем живота и смрти, а откад је на челном месту Заједно за Србију заменио оснивача те странке Душана Петровића, "осумњичен" је и да се спрема да истакне кандидатуру за председника Србије.

* Које послове сматрате најважнијим у 2017. години?

- Да се реализује све што смо испреговарали са домаћим и страним привредницима. И, наравно, да људи почну да раде. То значи да ће у компанијама "Јазаки", "Монди", СБЕ, "Голд пак" и "БМ Славија", бити посла за 1.900 људи, а још толико код немачких, италијанских и турских инвеститора. Врло смо близу да потпишемо уговор са италијанском компанијом, која шије седишта за аутомобилску индустрију. Имамо турску компанију заинтресовану да гради бродоградилиште. На помолу је и једно изненађење у прехрамбеној индустрији, а та индустрија је баш оно што Шапцу недостаје. Фабрика која ће овде заживети биће попут наше некадашње "Шапчанке", а то би знатно унапредило пољопривреду.

* Колико је реална недавно усвојена Стратегија развоја града до 2020. године?

- Нисмо је правили да бисмо је имали на папиру. Кад та стратегија не би била реализована, сматрао бих то личним поразом. И те како је реална. Трудили смо се да одржава потребе највећег броја Шапчана и зато смо укључили велики број грађана и добили стратешки документ. Људи из Сталне конференције градова и општина, који су нам помагали, сматрају да је ово једна од најбољих стратегија у чијој су изради учествовали. Процес је трајао више од године.

* Често поручујете да ваша политика укључује суштинску децентрализацију, да нико не сме бити заборављен, да сви имају право да се лече, да зараде више...

- Желимо да имамо градске општине у којима се гласа као у Швајцарској. Сваког пута, кад год је то могуће, да буде непосредно одлучивање грађана. А то значи реорганизацију локалне управе, али и оснивање таквих градских општина. Оне неће бити овакве какве сада функционишу по Србији, са надлежностима мањим него месне заједнице. Такође, веома нам је важно да у Шапцу остваримо политику да нико не буде заборављен, што конкретно значи социјалну и здравствену заштиту за све и нову, појачану мрежу здравствених станица. Треба нам и још станова за социјално становање, између осталог и да бисмо разрешили проблем ромских и неурбанизованих насеља, да нелегално и неусловно становање претворимо у интегрисано социјално и да ти људи стварно имају кров над главом.

* У Шапцу сте, најпре, међу школарцима, а последњих месеци и међу осталим грађанима, покренули и тему националног идентитета. А идемо ка евроинтеграцијама. Да ли је у питању нека шабачка новотарија?

- Јесте и није! Ми Срби хоћемо да будемо део неког великог света и да се глобализујемо, а да заиста не знамо ни ко смо, ни шта смо. Е да се у том свету не бисмо изгубили, наша идеја овде у Шапцу, граду на једној великој реци, јесте да сву нашу децу научимо да пливају. Баш сву. Да их после не буде срамота што не знају. У наредном периоду, учићемо да пецамо, али и да играмо народно коло. И деца и одрасли! Срамота је да људи наших година не знају да играју коло...

* Зна ли градоначелник Шапца да игра коло?

- Зна!

* Нисте нас уверили!

- Да сте нас пратили у кампањама, видели бисте како играм по селима. Све у шеснаест!

 

У ТРЦИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА?

* НА седницама шабачког локалног парламента прозивани сте и за то да, наводно, намеравате да се кандидујете на предстојећим председничким изборима. Има ли у томе истине?

- Кандидат за председника државе, испред странака којима ја припадам, а верујем да припадам блоку демократских опозиционих странака, требало би да буде неко ко, за почетак, може и да победи. У овој земљи, могу слободно да кажем, не постоји развојна политика, злоупотребљавају се институције и таблоидизује се јавни живот. И то генерално није добро. Из свих тих разлога сматрам да опозиција треба да се уједини, овако или онако. И да има једног кандидата који може да победи.

 

СВИ ШКОЛАРЦИ У ЈЕДНОЈ СМЕНИ?

* Једна од тема које се у Шапцу све чешће истичу у први план јесте и својеврсна реформа школства. О чему се ради? 

- Смишљамо начин како да сва деца иду у једну смену и како да обезбедимо новац за то да имамо дужи боравак у школи. Да настава не почиње пре осам и да траје до четири, да се заврши организованим радом домаћих задатака, па да ђаци иду кућама релаксирани... За почетак, потребне су нам две или три додатне зграде у граду, како бисмо растеретили матичне школе. Имали бисмо појачано улагање у осмогодишње школе, јер бисмо их допунили и спортским садржајима, односно салама. И онда је само питање са ресорним министарством да ли може да подржи додатни рад учитеља и наставника.

Извор: "Вечерње новости", 3. јануар 2017.